تهیه آهن خام در کوره بلند و تولید فولاد
تولید فولاد خام از سنگ آهن و یا آهن قراضه در کوره الکتریکی
در روش اول که در ذوب آهن اصفهان استفاده می شود و احیای غیر مستقیم آهن است، روش کار به این گونه است که باید سنگ آهن به همراه آهک و کک وارد کوره بلند شده و آهن خام تولید می شود و در مرحله بعد این آهن خام به فولاد مذاب تبدیل می گردد و پس از جداسازی ناخالصی های آن فولاد خام تولید می گردد.
در روش دوم که در مجتمع فولاد جنوب استفاده می شود و احیای مستقیم آهن است، روش کار به این گونه است که از قراضه آهن و یا آهن اسفنجی استفاده می نمایند.
به علت کمبود قراضه آهن در کشورمان در این روش بیشتر از آهن اسفنجی استفاده می شود .
بیشتر فولاد خام جهان از روش اول و به وسیله کوره های بلند تولید می شود ولی تولید فولاد با روش دوم توجیه پذیر تر خواهد بود.
تولید فولاد در کوره های الکتریکی به دلیل استفاده از قراضه آهن سریع تر خواهد بود و همچنین هزینه ایجاد یک کوره بلند بسیار بیشتر از ایجاد کوره های الکتریکی خواهد بود. علاوه بر آن روش کوره بلند محدودیت زیست محیطی بیشتری نسبت به روش احیای مستقیم دارد و همچنین آهن اسفنجی دارای عیار بالاتری است و حمل و ذخیره آن نیز آسان تر خواهد بود
در ایران درصد بالایی از فولاد خام توسط آهن اسفنجی تولید می شود.
تولید آهن اسفنجی یا با استفاده از زغال سنگ و یا گاز انجام می گیرد ، در کارخانه های بزرگ، تولید آهن اسفنجی با کمک زغال سنگ است ولی این روش یک سری مشکلاتی ایجاد کرده است که استفاده از آن زیاد توصیه نمی شود که در زیر شرح خواهیم داد:
هر ساله هزینه های بسیاری برای استخراج زغال سنگ صرف می شود که توجیه اقتصادی نخواهد داشت و این روش برای کشورهایی قابل انجام است که گاز طبیعی در دسترس نباشد و معادن زغال سنگ قابل استحصال باشد و همچنین تولید آهن اسفنجی به کمک زغال سنگ باعث آلودگی محیط زیست و انتشار گازهای گلخانه خواهد شد.
به دلیل موارد ذکر سده در بالا سرعت گسترش استفاده از روش زغالسنگ در آینده ای نه چندان دور کم می شود و روش گازی جایگزین آن خواهد شد.